25% аварій на дорогах – це результат втоми та засипання. Як запобігти цьому?

3 сентября 2019 г.

 

Далекі нічні поїздки при монотонних дорожніх умовах – це складові найбільшого ризику для автомобіліста. Реакція водія падає прямо пропорційно часу проведеному за кермом. А найстрашніша ситуація, коли приходить раптове засипання, під час якого свідомість відключається на невеликий або більш довгий проміжок.

Декілька простих порад допоможуть не втратити бадьорість та контроль під час поїздки.

1. Розмовляйти зі своїми пасажирами

Спілкуйтесь на цікаві або складні теми, щоб мозок працював активніше. Водночас це дозволить вашим попутникам побачити вашу сонливість, якщо вона виникне і вчасно відреагувати.

2. Музика або будь-яке немонотонне звучання

Це може бути збірка улюблених хітів чи аудіокнига. Головне, щоб трек не заколисував. Можна підспівувати. Це також підвищить активність мозку та насичення крові киснем.

3. Напої бадьорості

Чай та кава зазвичай можуть пробудити фізіологію. Але з ними треба бути обережними, тому що на кожну окрему людину вони діють по-різному. Це залежить також від сорту та типу цих напоїв, не кажучи вже про виробника. Тому ефект може бути прямо протилежним. Не забувайте й про те, що дія таких збуджувачів має коротку тривалість – до двох годин. Дехто використовує кофеїнові “енергетики”. Але в цьому випадку часто трапляється негативний вплив на серце. Існує також, так званий, “ралійний рецепт” кави – сім столових ложок розчинної кави та стільки ж цукру – на один літр води. Це теж дуже радікальний спосіб. Його варто застосовувати мабуть тільки в дуже крайніх випадках, адже він також здатен нанести чималу шкоду здоров'ю.

7. Їжа хрустка або з гострим смаком

Лимон, сухарики, горішки, м'ятні або аналогічні цукерки – усе, що гостро впливає на наші вкусові рецептори або створює сильні відчуття від пережовування. Таким чином наша свідомість залишається більш активною. Головне, щоб кількість їжі була такою, що не викликає ефект переїдання та не провокує сонливість.

В багатьох сучасних автомобілях є електронні системи, які стежать за станом водія, за його манерою управління та навіть за очами. Вони попереджують сигналом та візуальними показчиками про небезпеку. Але все одно, головна порада усім, хто подорожує вночі – відчули перші ознаки сонливості, зупиніться, відпочиньте. Навіть 15-20 хвилин сну можуть істотно підвищити ваш тонус.