Компанія Philips – багаторічний досвід

1 января 2016 г.

 Компанія Philips відома своїми інноваційними проектами та науковими відкриттями, а також чудовою продукцією для пересічного споживача. Вона пройшла довгий шлях від виробництва ламп розжарювання до створення високотехнологічних винаходів, що поліпшують життя оточуючих людей. Компанія була заснована в 1891 році Фредеріком і Жераром Филипсом (батьком і сином) в Нідерландах.

Фредерік Філіпс був банкіром, котрі профінансували закупівлю невеликої старої фабрики і обладнати її всім необхідним. Саме там і почалося виробництво ламп розжарювання в 1892 році. Пройде багато років, і завод, куплений Филипсом-старшим, стане музеєм. Його син Жерар Філіпс опинився в бізнесі разом зі своїм молодшим братом Антоном. Жерар став першим генеральним директором корпорації і разом з Антоном доклав безліч зусиль для того, щоб у майбутньому вона вийшла на світовий ринок. Крім того, разом з братом Жерар надавали підтримку освітнім і соціальним програмам, а також заснували власну асоціацію по спонсоруванню спортивних команд. Перші кілька років були найважчими для компанії. Вона фактично опинилися на межі банкрутства. У 1895 році у фірму прийшов Антон, який був молодший Жерара на шістнадцять років. 

З приходом Антона справи у Philips пішли набагато краще, і сімейне підприємство почало стрімко розширюватися. Під час Першої світової війни Антону Филипсу навіть вдалося підвищити об\єми продажів, скориставшись бойкотом німецьких товарів в декількох країнах. Це сталося тому, що він представив на ринку альтернативні продукти. У 20-х - 30-х роках XX століття Антон займатиме пост генерального директора. Крім того, пізніше в компанії працюватимуть його син Фріц Філіпс і онук Франс Оттен. Прямо перед нацистською окупацією Другої світової війни Антон та інші члени його сім\ї втечуть із Нідерландів в США, і через рік повернуться назад.

 

Слід зазначити, що компанія Філіпс завжди прагне відповідати запитам громадян тієї країни, в якій вона працює. У 20-ті роки компанія почала виробництво іншої продукції, а саме – вакуумних трубок. У 1939 була представлена електрична бритва Philishave (вона продавалася в США під брендом Norelco). На початку 30-х років також був розроблений дизайн радіо з вбудованим гучномовцем Chapel. Приблизно до того ж часу відноситься вихід компанії в ефір з короткохвильової радіостанцією PCJJ, до якої пізніше приєдналася інша станція, PHOHI. Мовлення PHOHI велося голландською мовою в Ост-Індії (нинішньої Індонезії), а PCJJ - англійською, німецькою та іспанською. 

Компанія Philips зіграла важливу роль у відродженні двигуна Стірлінга на початку 30-х років XX століття. Інженери дослідної лабораторії проводили систематичне порівняння різних джерел енергії та з\ясували, що саме призабутий двигун Стірлінга стане найбільш підходящим.

У 1949 компанія почала продаж телевізорів, а через рік утворився Philips Records. У 60-х компанія випустила компакт-касету, яка швидко завоювала шалену популярність. З поліпшенням їх якості ці касети будуть також використовуватися для запису звуку, і стануть не менш поширеними, ніж вінілові платівки. Наступним продуктом став перший комбінований портативний радіоприймач і касетний магнітофон, який був названий radiorecorder. У 70-х прийшла черга першого домашнього відеомагнітофона, N1500. До інших розробок компанії можна віднести лазерний диск – правда, його запуск був відкладений. Пізніше Philips об\єднаються з MCA та розроблять перший комерційний стандарт лазерного диска. У 1982 Philips і Sony представлять компакт-диск - формат, який пізніше перетвориться на DVD, а в 90-х - в Blu-ray.

Зима 2012 була затьмарена тим, що антимонопольні регулятори Європейського союзу оштрафували Philips і кілька інших великих фірм за те, що вони зафіксували ціни на телевізійні електронно-променеві трубки. 

У компанії є виробничі потужності на території Мексико і США. У Сполучених Штатах перебувають також корпоративний офіс Philips Electronics і завод з виготовлення електричних зубних щіток. В 2007 компанія уклала договір про злиття з северноамеріканской фірмою по виробництву світильників Genlyte Group Inc. Крім того, були придбані Respironics, зайняті у сфері охорони здоров\я. Ще в 1927 році були засновані Philips Australia. Сьогодні в цій компанії працюють близько 800 чоловік. У 20-х роках в Ріо-де-Женейро відкрився Philips do Brasil. Через кілька років після свого заснування компанія взялася за продаж радіоприймачів. У 30-х фірма вже виготовляла лампи, а також власні приймачі. Друга світова війна змусила бразильський підрозділ розпродати холодильники, велосипеди та інсектициди. Тим не менше, після війни воно активно розвивалося і розширювало виробництво, і було в числі перших творців вільної зони в Манаусі. До 1970 року компанія також була основним бразильським гравцем у звукозаписної індустрії. Сьогодні це одна з найбільших фірм з іноземною участю на території Бразилії. Не секрет, що компанія Philips стала основою для багатьох формених утворень. Одним з них є Polymer Vision – фірма, яка відокремилася від Philips Electronics. Навесні 2011 ними був спроектований і виготовлений 6-дюймовий екран, що відображає чорно-білі електронне чорнило і написаний ними текст, а також відтворює зображення 800 на 600 пікселів. Компанія досягла певних успіхів на фармацевтичному ринку під ім\ям Philips-Duphar. Це відділення займалося створенням продуктів із захисту рослин, ветеринарії, а також продуктів для використання людиною. 

Основними продуктами компанії Philips є споживча електроніка і електротехніка (включаючи дрібні побутові прилади, бритви, електричні зубні щітки, косметичні прилади, обладнання для догляду за дітьми, кава-машини, аудіообладнання, смартфони, програвачі Blu-ray, комп\ютерні аксесуари і так далі). Також вона випускає товари для турботи про здоров\я, у тому числі комп\ютерні томографи, обладнання ЕКГ, кардіо-обладнання, рентгенографічне і рентгеноскопічне обладнання, контрольне обладнання, обладнання для мамографії та реанімації, ультразвукове обладнання тощо Асортимент продукції Philips включає  освітлювальні прилади: автомобільне освітлення, лампи, вуличні і домашні світильники. Компанія також є засновником спортивного клубу PSV і спонсором численних спортивних заходів і споруд. Крім спорту, Компанія Philips  надає фінансову підтримку міжнародному фестивалю Monsters of Rock.