Літаючий автомобіль вперше пролетів між словацькими містами

5 июля 2021 г.

 

Прототип машини-літака AirCar 28 червня 2021 року виконав переліт зі словацького аеропорту Нітра в столичний аеропорт в Братиславі. Відстань в 70 км повітряне судно подолало за 35 хвилин. Після посадки в Братиславі літак за 3 хвилини трансформувався в автомобіль, і під управлінням винахідників Стефана Клейна і Антона Зайця поїхав в центр столиці.

У компанії Klein Vision, яка веде проект AirCar, заявили, що перший прототип вже налітав 40 годин для перевірки керованості. Максимальна висота, на яку підіймався літаючий автомобіль, склала 2,5 км, а швидкість – 190 км/год. На другому прототипі встановлять більш потужний бензиновий двигун 300HP від BMW. Це дозволить підняти крейсерську швидкість до 300 км/год, а дальність – до 1000 км. Виробник позиціонує свій продукт як автомобіль-літак для індивідуальних мандрівників і компаній, які можуть використовувати AirCar як літаюче таксі.

Недоліком проекту є необхідність злітно-посадкових смуг – звичайних або ґрунтових – і відсутність вертикального зльоту і посадки. Через це майбутні водії-пілоти будуть прив'язані до аеродромів при плануванні своєї поїздки, а бюджет подорожі збільшиться на розмір аеропортових зборів.

AirCar є розвитком проекту літаючого автомобіля Aeromobil, який запустив Стефан Клейн в 1990-х. У 2015 році версія 3 Aeromobil зазнала аварії, коли нею керував Клейн. Його врятував парашут, який розкрився, коли AirCar увійшов в штопор.