Що потрібно знати про типорозміри шин

20 февраля 2020 г.

 

В інструкції до автомобіля виробник чітко вказує усі припустимі розміри шин, що дозволяються для експлуатації конкретної моделі авто. Але часто трапляються випадки, коли автовласники, прагнучи бачити свого “залізного коня” більш спортивним, вище, м'якше, ефектніше, порушують ці рекомендації. До яких наслідків це призводить?

Зазвичай виробник допускає декілька типорозмірів покришок та діаметрів дисків для кожного автомобіля. Це розширює варіанти вибору для автовласника та покращує керованість. Недобросовісні продавці в магазинах можуть спробувати спонукати покупця до порушення рекомендацій виробника.

Висота колеса

Коли відбувається заміна шин, головна вимога, щоб вони не дуже відрізнялися між собою за зовнішнім діаметром. Розрахувати це допоможуть “шинні калькулятори”, яких досить багато в мережі. Наприклад, при кардинальних змінах типорозмірів починають некоректно працювати вимірювачі швидкості та пробігу. Збільшення висоти покришки може призвести до її касання колісної арки, погіршується динаміка авто, підвіска починає гірше виконувати свої функції, її строк служби зменьшується.

Якщо мова йде про легкові автомобілі, а не про спеціально налаштовані позашляховики, то можна допустити відхилення від рекомендованого діаметру колеса до трьох відсотків.

Профіль шини

Якщо профіль колеса збільшується, а діаметра диска зменьшується, – підвищується комфорт під час їзди, та зводиться до мінімуму вірогідність пробою боковини та її підлому. Радикально низькопрофільні шин в умовах нашої країни не завжди виглядають кращим варіантом.

Коли автомобіль більшу частину часу використовується на звичайних дорогах, краще дотримуватися штатних розмірів коліс, віддаючи перевагу варіанту, коли профіль збільшується в більшу сторону, а діаметр – в меншу. Це не погіршить поведінку автомобіля, але підвищить комфорт та стійкість до пробою.

Ширина колеса

Під час літнього сезону більш широкі шини мають меньший гальмівний шлях та забезпечують кращу стійкість машині на поворотах. Але, водночас, підвищується ризик аквапланування, адже пляма контакту з дорогою стає теж ширшою. Разом з тим також декілька збільшиться витрата палива, знизиться максимальна швидкість та будуть сильніше відчуватися нерівності дороги. При русі по колії на таких шинах автомобіль буде менш стійким і погіршиться керованість. Останні два фактори також залежать від виліту колісного диска.

Ми рекомендуємо дотримуватися стандартів виробника автомобіля, адже від цього, перш за все, залежить безпека. Тому ширше – не завжди краще.

Компанія “Гараж” пропонує широкий асортимент шин за лояльними цінами, а також – допомогу професійних консультантів, які знають, як підібрати найкращий варіант.

Телефонуйте нам за номерами:

  • 067 109 67 33.
  • 099 109 67 33.
  • 073 109 67 33.
  • 044 221 21 02.

Каталог шин: https://www.garazh.ua/tires