В Японії з'явилася система розпізнавання зимових шин

27 декабря 2018 г.

У Токіо пройшла презентація пристрою, що дозволяє спрощувати контроль над використанням зимових шин.

Під час виставки Highway Techno Fair 2018, що нещодавно пройшла в Токіо, були представлені нові технології та обладнання для будівництва доріг, а також для збільшення безпеки дорожнього руху. Одним з експонентів стала компанія NEXCO, оператор швидкісних і платних доріг, яка представила автоматичну систему розпізнавання зимових шин. За словами розробників, коли після сильних снігопадів на дорогах вводиться заборона на експлуатацію автомобілів не оснащених зимовими шинами або ланцюгами протиковзання, нова система дозволить швидко ідентифікувати машини, на яких встановлені літні покришки.

Коли авто під'їжджає до пункту контролю, система, яка включає в себе спеціальне джерело світла, робить знімок шин з високою роздільною здатністю, після чого аналізує малюнок протектора і визначає наявність ламелей.

Як відзначають в NEXCO, саме присутність невеликих прорізів в протекторі, необхідних для оптимального зчеплення на снігу і льоду, є головною відмінністю малюнків протектора зимових та літніх шин, і в зимових шинах може бути від двох до трьох тисяч ламелей.

Завдяки цієї відмінності система може розпізнавати зимові шини і повідомляти про це інспектору за допомогою звукового сигналу і примітки «ок» на дисплеї. Якщо ж автомобіль оснащений ланцюгами протиковзання, їх видно відразу, і для таких транспортних засобів додатковий контроль не потрібен.

В даний момент пристрій знаходиться на завершальній стадії тестування. За словами розробників, система в 100% випадків відрізняє літні шини від зимових, але зимові шини іноді все ще визначає як літні. Коли точність результатів буде поліпшена, планується почати практичне використання нової технології.

Зимние и летние шины в магазине Garazh